Uzun zamandır Sony video konusunda hep bir kaç adım önde gidiyordu. Bende Sony’den ayrılabileceğimi hiç düşünmüyordum. Son duyurduğu A7III ne kadar başarılı olsada aynı kodeklerle geldiği için 8bit videolar üretiyor ve benim için Sony A6300 den bir farkı yoktu. A6700 gibi 4k 60fps 10bit iyi bir apsc kamera bekliyorduk fakat bir gelişme olmadı.
Slow motion 4K videolar üretmek istediğim için Panasonic GH5/GH5S veya Blacmagic Pocket 4K ile ilgileniyordum. Fakat her ikisininde Türkiye’de pahalı olması ve distribütörünün olmaması, lenslerimi değiştirmek zorunda olmam gibi birsürü sorun yaşatacaktı.
Fujifilm XT3 4K 60fps 10bit h265 görünce hemen ilgimi çekmişti tabiki. Hüseyin Taşkın’ın videosuda etkili oldu. Fujifilm Bursa istediğim lensleri test edip kullanabileceğimi de söyleyince 2 yıldan fazla çok severek kullandığım makine ve lenslerimi satıp XT3’e geçtim.
8400TL gibi bir fiyata profesyonel, yakışıklı bir makinaya sahip olabiliyorsunuz. Fujifilm Türkiye makinayı Amerika’dan bile ucuza satıyor. Sony A6500 ile neredeyse aynı fiyat ve sensor sabitleme dışında çok çok üstün bir makina olduğunu söyleyebiliriz.
Benim asıl geçme nedenim 4K 60fps 10bit 200MB h265 kodek. Slow motion görüntülerimi yüksek kalitede saklamak isteğimden ve 4K çekip 1080 render aldığınızda keskinlikte ve dinamik aralıkta 1 stopa yakın kazanç sağlayabiliyor olmak çok önemli. Ayrıca 8bit görüntüler ile renk yapmak çok büyük sorun. Sony’de sevmediğim birşeyde 50fps den 60fps yada 100fps-120fps geçmek için karta format atılması gerekliliğiydi. Ayrıca 1080de 50fps de sadece 50Mb yazabiliyordu. Bu yüzden yüksek kare görüntülerdeki kalite çok fazla düşüyordu. Fuji 1080p hem 4k da bir çok farklı yazma seçeneği sunuyor ve sonuçlar gerçekten çok çok iyi.
Videolarımı premiere’de kurguluyorum. XT3’ün h265 videolarını ilk defa kurgu yapmaya çalıştığımda önizleme yapamadım. Ekran kartını güncellemem gerekiyormuş. Güncellemeden sonra 4k’da drop frameler olsada kurgumu yapmamda büyük sorun oluşturmadı.
Sony renk profili konusunda çok daha detaylı fakat işe yarayan benim gördüğüm slog2 ve cine4. Diğerleri gereksiz kalabalık. Fujide ise ünlü eterna film similasyonu hiç renk yapmadan kullanabileceğiniz şekilde hazırlanmış. FLOG seçtiğinizde ise sığ görüntü alıyosunuz ve masada renk yaparken özellikle gölgelerdeki detaylar sizi mest ediyor. Dinamik aralık ciddi artış sağlamış oluyor. Her ikisinde de iso 640’dan başlıyor. Sony’de bilinen ten rengi problemi Fujide yok. Renk bilimi konusunda fuji çok önde.
Video Af konusunda Sony başarılıydı. XT3 bence biraz daha ilerletmiş. İnsan çekiyorsanız özellikle çok iyi çalışıyor. Bu makineyle dokunmatik AF ile ilk defa tanıştım ve çok hoşuma gitti. Blackmagic Pocket 4K geçmek istemeyişimin fiyatının dışındaki bir nedenide video AF alışmış olmam.
Sony’den sonra menu çok çok başarılı. Oldukça detaylı olmasına rağmen kolayca istediğinizi bulabiliyorsunuz. Sony’deki gibi timelapse gibi basit bir işlevi parayla satmıyorlar. Uygulamayı kurup telefonunuza fotoğraf aktarmak basit.
Makina üzerindeki tekerlekler retro görünümün yanında çok işlevsel. Ekrana bakmadan hızlı bir şekilde ayarlarınızı yapabiliyorsunuz. Lens üzerinden diyafram değiştirmekte aynı şekilde çok hız kazandırıyor.
Dokunmatik ekran ve vizör çözünürlükleri çok başarılı. Ekranda ses, RGB, zoom, focus asist, zebra gibi videocuların kullanabileceği bir çok ayar yapabiliyorsunuz. Ayrıca Vizör açıp kapamak için ayrı bir buton olması gimbalda kullanırken çok faydalı oluyor. Sony’de vizöru kapatmak için menulerde dolanıp duruyordum.
XT3’ün kulaklık çıkışı ve hdmi çıkış kilitleme aksesuarlarını için düşünülen kapağın çıkarılması gibi detaylar videocuları ne kadar önemsediğini gösteriyor.
Olumsuz Yanları
Benim için en büyük problem harici bataryadan şarj olurken makineyi kullanamamak. Röportaj gibi uzun süreli çekimlerde sorun yaşadım. Henüz yedek pillerimde olmadığı için bu gibi durumlarda makineyi kullanamıyorum. Battery grip ile 3 pile sahip oluyorsunuz ama ben pek sevmiyorum. Mobil uygulamasını monitor olarak kullanmak istediğinizde maalesef ekran döndürme çalışmıyor. Umarım bir güncelleme gelirde bu basit durumları çözerler.(firmwire 2.0 güncellemesiyle anker powerbanklara şarj desteği geliyor… detaylı bilgi)
Lensler ve Lens Adaptörleri
Sigma’nın Fuji X mount lens üretmemesi, sadece fuji lenslere bağlı kalmanız biraz sorun. Özellikle sigma 16mm ve 30mm APSC lenslerin fiyat/performansını çok beğeniyorum. Fujifilmdeki alterntifleri biraz pahalı fakat tüm aralıklarda çok kaliteli lensler bulabiliyorsunuz. Samyang gibi manuel lensler var sadece. Muhtemelen XT3 başarısı diğer lens üreticilerinin ilgisini çekecektir. Manuel fokus yardımcısı ve dokumatik zoom gibi özellikler manuel lens kullanımını kolaylaştırıyor. Elimdeki Helios 58mm için M42 Adaptör siparişi verdim. Eşimin Ef-mount lenslerini kullanmak için elektronik bir adaptör gerekiyor. Alınacaklar listemin başında fiyatı çok fazla olsada (330$) finger marka bir adaptör var af performansı çok iyi görünüyor. (Commlite cm-ef-fx adaptörü satın aldım ve şimdiye kadar memnunum. Canon 16-35 f2.8, 24-105,70-200f2.8, Sigma 20mm, 150-600 lenslerle test ettim. Sorunsuz çalışmakta… )
Ayrıca makinenin düşük ışık performanısının da ne kadar başarılı olduğu ve sinema filmi çekebilecek kapasitede olduğu bu videolardan anlaşılıyor.